corso zunder

Corso Zundert 2020 definitief afgelast

Zundert – Na uitgebreid overleg binnen het stichtingsbestuur van Corso Zundert, met het overlegorgaan van de twintig verschillende buurtschappen en de gemeente Zundert is vandaag door de stichting Corso Zundert besloten dat het evenement op de eerste zondag van september in 2020 níet doorgaat. De corona crisis maakt het dit jaar onmogelijk en onverantwoord om het grootschalige evenement te realiseren.

Corona impact
De corona pandemie en de ingestelde maatregelen om het virus te stoppen, raken alle onderdelen van de samenleving. Het openbare leven is nagenoeg stil komen te liggen. Evenementen en samenkomsten zijn ten minste tot 1 juni verboden. De diverse maatregelen hebben ook direct en indirect gevolgen voor de voorbereidende werkzaamheden richting corso 2020.

De twintig buurtschappen beginnen nu met het aanplanten van hun dahliavelden, het opbouwen van de corso bouwplaatsen en het bouwen van de corsocreaties. Uiteraard zijn de dahlia’s onmisbaar voor het Corso. De buurtschappen beslissen zelf, binnen de maatregelen die er gelden om verspreiding van het virus tegen te gaan, of zij mogelijkheden zien om de dahliaknollen te poten en de bloemenvelden te onderhouden. Alhoewel sommige van deze activiteiten met de nodige aanpassing en improvisatie binnen de maatregelen wel door kunnen gaan, is het uiterst onzeker of er na 1 juni een periode aanbreekt waarin de creaties daadwerkelijk afgebouwd kunnen worden.

Voor de stichting Corso Zundert zijn er op dit moment te veel onzekere factoren om door te gaan met de voorbereidingen van het grootschalige publieksevenement. Bij alle afwegingen van het bestuur staat de gezondheid en veiligheid van de honderden vrijwilligers én het publiek op de eerste plaats. Het Corso Zundert wordt al tachtig jaar gemaakt door de gemeenschap. Het is belangrijk om het Corso toekomstbestendig te houden voor volgende generaties. Continuïteit en het voortbestaan van het Corso zijn daarom eveneens belangrijke afwegingen.

Voorzitter Jos Jochems: “Ik begrijp dat dit besluit een teleurstelling is voor veel corsobouwers. Het in groepsverband bouwen aan de corsocreaties speelt een grote rol in de levens van veel Zundertse corsoliefhebbers. Wat dat betreft is ‘social distancing’ (sociale afstand houden) in de corsowereld niet onze sterkste kant. Uiteraard is afstand houden nu het állerbelangrijkste om júist elkaar te helpen hier zo snel mogelijk uit te komen.”

Het bestuur blijft de ontwikkelingen rondom de pandemie en de maatregelen volgen om, op een verantwoorde manier, mogelijk nog alternatieve activiteiten te realiseren. In het scenario dat er wel dahlia’s zijn, en de maatregelen zijn versoepeld dan biedt dat wellicht kansen om voor de jeugd het kindercorso bijvoorbeeld op een nader te bepalen datum en vorm door te laten gaan. Het zijn ideeën die leven om het corsogevoel op een manier toch nog te kunnen uiten.